Vacature: Postdoc Publieke Digitale Ruimte (0,8 – 1,0 fte) (Universiteit Utrecht)

Universiteit Utrecht
Faculteit Geesteswetenschappen
departement Media- en Cultuurwetenschappen

Uiterlijk reageren op: 11 maart 2022

Functie

Het focusgebied Governing the Digital Society van de Universiteit Utrecht werkt met de iHub groep van de Radboud Universiteit Nijmegen aan enkele projecten binnen PublicSpaces, een coalitie van ongeveer veertig publieke instellingen op het gebied van media, cultuur en educatie die samenwerken aan een gezonde digitale ruimte, gebaseerd op publieke waarden.

Projecten binnen PublicSpaces zijn gericht op het saneren van de digitale omgeving die publieke instellingen hebben ingericht (Digitale Spoelkeuken) en het ontwikkelen van alternatieve tools om sociale interactie op internet te faciliteren zonder winstoogmerk, op basis van publieke waarden (PubHubs).

Voor het project PubHubs zijn we op zoek naar een postdoc Publieke Digitale Ruimte, die zich bezighoudt met de volgende onderzoeks- en ontwerpvragen:

 1. een vergelijkende studie van verschillende typen Decentralized Open Social Networks. Deze is specifiek gericht op de wisselwerking tussen de technische, moderatie- en beheersaspecten van deze alternatieve sociale netwerkomgevingen;
 2. een inventarisatie van de behoeften aan online sociale interactietools bij een aantal publieke organisaties (aangesloten bij PublicSpaces) die deelnemen aan de pilot van PubHubs, en een vertaling van die behoeften naar de technische ontwikkeling en moderatieprincipes van de te ontwerpen open source online omgeving;
 3. het mede ontwerpen van een governance structuur, op basis van publieke waarden, voor het beheer van de online omgeving die duurzaam ten dienste moet staan van de (nonprofit) organisatie van PubHubs en de aangesloten organisaties;
 4. het organiseren van kennisuitwisseling tussen de verschillende aangesloten publieke organisaties;
 5. het ontwerpen van pilotprojecten voor de praktische implementatie in het veld van zowel diverse aspecten als de totaliteit van deze alternatieve sociale netwerken.
  De postdoc zal betrokken worden bij het interdisciplinaire teamwerk in de verschillende fasen van het onderzoek en ontwerp van PubHubs. Het project wordt gefinancierd uit de Spinozapremie van prof. dr. José van Dijck en zal mede begeleid worden door Geert-Jan Bogaerts (PublicSpaces) en dr. Erna Ruijer (Universiteit Utrecht, bestuurskunde) en/of dr. Karin van Es (UU, media en cultuur).

Profiel

Je kunt/hebt:

 • bij voorkeur een afgeronde PhD in een relevante discipline, bijv. bestuurs- en organisatiewetenschap, informatiewetenschappen, digitale media, bestuurlijke informatica, etc.;
 • bekendheid met (of ervaring in) het werk van (één of enkele van) de bij PublicSpaces aangesloten organisaties is een pré. Voor werknemers van deze organisaties die in deeltijd in deze postdocpositie willen werken, behoort detachering tot de mogelijkheden;
 • uitstekende methodologische vaardigheden. Ervaring met het omzetten van een wetenschappelijke naar een praktijkgerichte aanpak;
 • zelfstandig werken als ook goed in teamverband kunnen overleggen;
 • goed conceptueel denken en je bent resultaatgericht;
 • goede presentatie- en communicatieve vaardigheden;
 • affiniteit met digitalisering op basis van publieke waarden zoals beschreven in het PublicSpaces manifest.

Aanbod

Het betreft een tijdelijk dienstverband (0,8 – 1,0 fte) voor de duur van maximaal twee jaar. Het salaris bedraagt – afhankelijk van opleiding en ervaring – minimaal € 2.846,- en maximaal € 4.764,- (schaal 10/11 van de cao Nederlandse Universiteiten) bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Je ontvangt daarnaast 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%. Verder heeft de Universiteit Utrecht een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden, waaronder keuze voor een goede balans tussen werk en privé (onder andere een goede verlofregeling), ontwikkelingsmogelijkheden en een uitstekende pensioenregeling. Kijk voor meer informatie op werken bij de Universiteit Utrecht.

Over de organisatie

Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema’s. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Sustainability.

Aan de faculteit Geesteswetenschappen zijn ongeveer 6.000 studenten en 900 medewerkers verbonden. De faculteit omvat vier kennisdomeinen: filosofie en religiewetenschap, geschiedenis en kunstgeschiedenis, media- en cultuurwetenschappen, en talen, literatuur en communicatie. Met het onderwijs en onderzoek op deze gebieden wil de faculteit bijdragen aan een beter begrip van Nederland en Europa in een sterk veranderende maatschappelijke en culturele context. De enthousiaste en betrokken collega’s en de uitstekende voorzieningen in de historische binnenstad van Utrecht, waar de faculteit is gehuisvest, zorgen voor een inspirerend werkklimaat.

Aanvullende informatie

Wil je meer weten over deze functie? Neem dan contact op met prof. dr. José van Dijck (hoogleraar), via GDS@uu.nl.

Solliciteren

Iedereen verdient het om zich thuis te voelen bij onze universiteit. We verwelkomen medewerkers met een grote verscheidenheid aan achtergronden en perspectieven. Heb je interesse om te solliciteren? Stuur je motivatiebrief en cv toe via onderstaande sollicitatieknop.

Gesprekken voor deze functie zullen waarschijnlijk plaatsvinden op 14 of 15 maart 2022.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Uiterlijk reageren op 11 maart 2022.

Meer informatieSoliciteer