Vacature: Hoogleraar Journalistiekwetenschap (Vrije Universiteit Amsterdam)

Deadline 10 maart 2023

Meer informatie en solliciteren

De Faculteit der Geesteswetenschappen verbindt verschillende vakgebieden: Taal, Literatuur en Communicatie, Kunst en Cultuur, Geschiedenis, Oudheidwetenschappen en Filosofie. Het onderwijs en onderzoek van de faculteit  focussen op actuele thema’s uit samenleving en wetenschap: van kunstmatige intelligentie tot beeldcultuur, van urbanisatie tot slavernijgeschiedenis, van ‘fake news’ in de journalistiek tot communicatie in organisaties. We zetten sterk in op vernieuwend onderwijs en op interdisciplinair onderzoek. De faculteit telt ongeveer 2.000 studenten en er werken ruim 350 medewerkers bij de faculteit. De Faculteit de Geesteswetenschappen kent drie wetenschappelijke afdelingen: Filosofie; Kunst & Cultuur, Geschiedenis, Oudheid; en Taal, Literatuur & Communicatie. De leerstoel valt, zoals in de inleiding al is gezegd, binnen de laatste afdeling.

Functieomschrijving

De nieuwe leerstoelhouder zal actief zijn op het gebied van onderwijs, onderzoek, maatschappelijke valorisatie en bestuur. De bachelor track Media & Journalistiek van de VU is de enige universitaire Nederlandstalige bacheloropleiding die zich expliciet op journalistiek richt. De master opleiding aan de VU onderscheidt zich door de nadruk op het onderzoeken (en oplossen) van fundamentele vraagstukken uit de journalistieke praktijk. De focus richt zich daarbij op (blokkades voor) innovatie, complexe vraagstukken omtrent AI, desinformatie en misinformatie en op de samenhang tussen veranderend informatiegebruik en nieuwe formats, platforms en hun journalistieke impact. De studentenaantallen tonen een stijgende lijn en de ambitie is om deze verder te laten groeien. Qua  onderzoek is de ambitie om de onderzoeksgroep via onderzoeksaanvragen verder uit te bouwen met promovendi en postdocs.

Functie-eisen

 • We zoeken een kandidaat die: is gepromoveerd in Communicatiewetenschap, Media Studies of een aanverwante discipline.
 • doet onderzoek naar journalistieke innovatie, en heeft daarbinnen sterke affiniteit met vraagstukken samenhangend met veranderend nieuwsgebruik, journalistieke innovatie, sociale media en AI.
 • heeft een sterk publicatierecord in het vakgebied, blijkend uit peer reviewed publicaties in tijdschriften als Journalism, Digital Journalism, Journalism Studies, New Media & Society en Journalism Practice.
 • heeft een toonaangevende internationale wetenschappelijke reputatie en een dito netwerk.
 • heeft ervaring met het begeleiden van promovendi.
 • heeft aantoonbare ervaring met interdisciplinaire samenwerking en expertise in empirische en innovatieve methodologieën (bij voorkeur kwalitatief en kwantitatief).
 • heeft een sterk netwerk binnen de journalistieke praktijk, blijkend uit goede bekendheid met de belangrijkste spelers in het huidige medialandschap.
 • heeft bestuurlijke ervaring. is een enthousiast en gewaardeerd docent, die beschikt over een BKO en bij voorkeur ook een SKO (dan wel bereidheid een SKO te behalen).
 • is in staat leiding te geven aan een team van jonge, getalenteerde
  wetenschappers.
 • heeft aantoonbaar ervaring met acquisitie van onderzoeksprojecten.
 • de kandidaat heeft ervaring met werken in interdisciplinaire teams en de nodige expertise om complexe vraagstukken wetenschappelijk op te lossen met behulp van relevante inzichten uit o.a. mediastudies, communicatiewetenschap, etnografie, culturele studies en tekstwetenschap.
 • uitstekende beheersing van in elk geval de Nederlandse en Engelse taal.

Wat bieden wij

Een uitdagende functie bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring op voltijdse basis minimaal €6.099 (H2) en maximaal €8.881 (H2) bruto per maand. De functie is ingedeeld volgens UFOprofiel: Hoogleraar 2 en staat open voor ten minste 0,8 fte.

De arbeidsovereenkomst wordt in eerste instantie aangegaan voor een periode van 5
jaar.

Daarnaast beschikt de VU over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen die een goede combinatie van werk en privé mogelijk maken, zoals:

 • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering,
 • ruime bijdrage aan ABP-pensioenregeling,
 • keuzemodel voor fiscale uitruil van bepaalde arbeidsvoorwaarden

Over de VU

Bijdragen aan een betere wereld door onderscheidend onderwijs en grensverleggend onderzoek, dat is de ambitie van de VU. Een universiteit waar persoonlijke vorming én maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Waar we vanuit verschillende disciplines en achtergronden samenwerken aan innovaties en nieuwe inzichten. Ons onderzoek beslaat het hele spectrum: van alfa, gamma en bèta tot leven en medische wetenschappen.

Aan de VU studeren ruim 30.000 studenten en werken meer dan 5.500 medewerkers. De uitstekend bereikbare VU-campus is gevestigd in het hart van de Amsterdamse Zuidas, een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek.

Diversiteit

Diversiteit is een kernwaarde van de VU. Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van onze campus.

Faculteit der Geesteswetenschappen

De Faculteit der Geesteswetenschappen verbindt verschillende vakgebieden: Taal, Literatuur en Communicatie, Kunst en Cultuur, Geschiedenis, Oudheidwetenschappen en Filosofie. Ons onderwijs en onderzoek focussen op actuele thema’s uit samenleving en wetenschap: van kunstmatige intelligentie tot beeldcultuur, van urbanisatie tot slavernijgeschiedenis, van ‘fake news’ in de journalistiek tot communicatie in organisaties. We zetten sterk in op kleinschalig, vernieuwend onderwijs en op interdisciplinair onderzoek.

Werken bij Geesteswetenschappen is bijdragen aan de kwaliteit van toonaangevend onderwijs en onderzoek, in een inspirerend en persoonlijk werk- en studieklimaat. De faculteit telt ongeveer 2.000 studenten en er werken ruim 350 medewerkers.

Solliciteren

Ben jij geïnteresseerd in deze functie? Solliciteer dan door middel van solliciteer button op de website uiterlijk 10-03-2023. Denk hierbij aan het uploaden van jouw curriculum vitae en motivatiebrief.

Sollicitaties ontvangen per e-mail worden niet in behandeling genomen.

Vragen

Voor vragen over de vacature kun je contact opnemen met:

Naam: mevrouw M. Maletic
Functie: Directeur bedrijfsvoering
Telefoonnummer:+31 20 59 86001
E-mail: m.maletic@vu.nl

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.