Prof. dr. Susan Aasman benoemd tot hoogleraar Digital Humanities

Prof. dr. Susan Aasman is benoemd tot hoogleraar Digital Humanities. Haar vakgebied is mediageschiedenis, waaronder amateur media praktijken, documentairegeschiedenis en de opkomende domeinen internetgeschiedenis en web archeologie. Sinds 2016 is Aasman directeur van het Centre for Digital Humanities. In die hoedanigheid heeft zij het centrum met succes uitgebouwd tot een platform voor innovatief onderzoek. In de loop der jaren organiseerde ze talrijke workshops en evenementen om een stimulerende interdisciplinaire onderzoeksomgeving op te zetten. In nauwe samenwerking met collega’s van de studies Informatiekunde en Media Studies, maar ook Archeologie en Kunst, Cultuur en Media, ontwikkelde ze de master (en minor) track Digital Humanities. In deze interdisciplinaire track staan computationele vaardigheden, data-analyse en kritische theorieën centraal.

Prof. dr. Susan Aasman

In het verleden was Aasman als mede-aanvrager en senior onderzoeker betrokken bij het NWO Vrije Competitieprogramma “Changing Platforms of Ritualized Memory Practices. The Cultural Dynamics of Home Movies”. Ze publiceerde in TMG/Journal for Media History, VIEW, Screen en was editor van het boek “Materializing Memories: Dispositifs, Generations, Amateurs” (Bloomsbury, 2018) en co-auteur van “Amateur Media and Participatory Culture: Film, Video and Digital Media” (Routledge 2019).

Volgens Aasman is het cruciaal voor onderzoekers en studenten om te leren omgaan met gedigitaliseerde data (‘digitized data’), maar ook met data die hun oorsprong vinden in digitale vorm (‘born-digital data’). De enorme hoeveelheid digitale data die tegenwoordig beschikbaar is, opent nieuwe onderzoeksvragen en mogelijkheden voor real-life toepassingen binnen de Geesteswetenschappen.