Beeld en Geluid ontvangt internationale top audiovisuele archivering

IASA en JTS-conferenties focussen op technologie en toekomst van duurzame audiovisuele media

30 september – 5 oktober
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Van maandag 30 september tot en met zondag 5 oktober verwelkomt het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid twee van de grootste internationale conferenties op het gebied van audiovisuele archivering: de jaarlijkse bijeenkomst van de International Association of Sound and Audiovisual Archives (IASA) en het Joint Technical Symposium (JTS). IASA keert vijftig jaar na haar oprichting in Amsterdam terug naar het land van herkomst. Gelegen in het kloppende audiovisuele hart van Nederland vormt Beeld en Geluid de perfecte uitvalsbasis voor deze jubileumeditie. Doel van beide conferenties is het leren van praktische toepassingen en innovatieve projecten over de grenzen van disciplines heen. ‘In een snel veranderend medialandschap is het juist voor collectiebeheerders van belang mee te gaan met nieuwe ontwikkelingen. We zijn blij om deze organisaties, waarmee Beeld en Geluid al jarenlang kennis uitwisselt, in Hilversum te mogen ontvangen’, aldus Johan Oomen, Hoofd Onderzoek Beeld en Geluid.

Internationale audiovisuele allure in Hilversum

‘We verwachten een overvloed aan expertise en nieuwe inzichten wanneer we ons bij Beeld en Geluid buigen over de toekomst van audiovisuele archieven’, aldus Toby Seay, voorzitter IASA. De audiovisuele dialoog start met de jubileumeditie van de IASA-conferentie op maandag 30 september. Onder andere Mark Plumbley, professor Signal Processing bij Centre for Vision, Speech and Signal Processing (Verenigd Koninkrijk) en Rebecca Holte, Manager Audio and Moving Image Preservation (USA) presenteren hier hun toekomstperspectieven.

Op donderdag 3 oktober smelten beide conferenties samen en markeren diverse workshops het einde van de IASA50 conferentie en de start van JTS. Het driejaarlijkse, interdisciplinaire JTS wordt ingeleid met een lezing door Prof. Martha Larson, wiens onderzoek aan de Radboud Universiteit zich richt op zoekmachines en aanbevelingssystemen voor intelligente toegang tot multimedia. Voor beide conferenties komen meer dan 300 deskundigen uit alle werelddelen in Hilversum samen. Ook rondleidingen en screenings bij partnerorganisaties zoals Eye Filmmuseum en het Rijksmuseum staan op het programma.

Over IASA

IASA is opgericht in 1969 in Amsterdam als forum voor internationale samenwerking tussen archieven die zich richten op het behoud van geluids- en audiovisuele documenten. Inmiddels hebben meer dan zeventig landen zich bij deze vereniging aangesloten. Voorgaande IASA conferenties vonden onder meer plaats in Ghana, Parijs en Berlijn.

Over JTS

JTS is al sinds 1983 het internationale wetenschappelijke en technologische symposium over zaken die van bijzonder belang zijn voor audiovisuele archieven en archivarissen. Het biedt deskundigen op het gebied van audiovisuele archivering met diverse achtergronden de mogelijkheid om kennis uit te wisselen, nieuwe, opkomende technische ontwikkelingen te delen en grensverleggende samenwerkingen aan te gaan. JTS wordt om de paar jaar georganiseerd door CCAAA, de Coordinating Council of Audiovisual Archives Associations.

Over Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen benadert vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.